De lessen

In de houding

Tijdens de lessen ligt de focus op de aandacht en de adem bij het uitvoeren van yogahoudingen; de asana’s.  Het hele lichaam en alle lichamelijke functies hebben baat bij deze houdingen. De spieren, de gewrichten, het ademhalingsstelsel, maar ook de bloedsomloop en de organen. Alles gaat beter functioneren. En je zult merken, dat je na het uitvoeren van de houdingen beter kunt ontspannen. Ontspanning levert grote voordelen op: je kunt beter slapen, ervaart minder stress en hebt minder pijnklachten.

Tijd voor jezelf

De les begint meestal met een korte zittende meditatie. Meditatie is eenvoudig en moeilijk tegelijk. Eenvoudig, omdat mediteren niets anders is dan je aandacht richten op één punt. Bijvoorbeeld op je adem, op een gedachte of een op gevoel. Moeilijk, omdat je wordt afgeleid door allerlei gedachten, gevoelens of ongemakken. Maar mediteren kun je leren. Gewoon door het vaker te doen. Dan is er geen ruimte meer voor iets anders, waardoor je vanzelf rustig en helder wordt. Klaar om te oefenen.

Oefenen binnen je grenzen

Vervolgens voeren we houdingen en bewegingen uit met aandacht voor je lichaam en je adem in deze houdingen. Je onderzoekt jouw mogelijkheden en grenzen binnen een houding. Als je een houding vaker uitvoert, zal je merken dat er meer ruimte ontstaat in je lichaam en in je adem, je verlegt je grenzen binnen je eigen mogelijkheden.

Blijven ademen

Tijdens de les is er ook ruimte voor specifieke ademoefeningen. Deze oefeningen helpen je niet alleen om de adem beter te leren kennen en te beheersen, je stimuleert en herstelt ook de natuurlijke volledige adem die we van nature hebben, maar in de loop van ons leven zijn kwijtgeraakt.

Tijd voor ontspanning

We besluiten de les met een liggende ontspanning. Je zult merken dat je na de inspanning van de houdingen diep kunt ontspannen.